Kapszulás forradalom a speciality világban?

2024.04.27

Kapszulás forradalom a speciality világban?

Itt az ideje, hogy eldobjuk az előítéleteinket...

Miről is van szó tehát?

Még néhány évvel ezelőtt is komoly szentségtörésnek számított a keményvonalas kávé fan-ek körében a kapszula és a speciality kávé egy lapon említése. Az ellenállás valamilyen szinten jogos és ma is elfogadható. A kávéházi élmény ugyanis ma sem reprodukálható egy kapszulás kávé esetében. Hiába a szép crema és a finom ital, a 9 báros nyomás vagy ne adj Isten a nyomás, vagy flow profilos műhelymunka után a csészébe folyó kiváló ital csak az erre a célra készített eszközökön tud elkészülni. Nem beszélve a krémesített tejről vagy növényi italról amihez szintén profi eszköz szükséges.

De mindezektől függetlenül létezik egy jogos igény a kávé, azon belül is az espresso szerelmeseinél, hogy otthon is olyan ízvilágú italt ihassanak, amit a kedvenc kávézóikban. Erre az igényre pedig csak limitált számú megoldás létezik.

Vehetsz például egy profi presszó gépet otthonra is, persze őrlővel együtt. De lássuk be ezt igen kevesek engedhetik meg maguknak. 

Használhatsz egy príma Bialetti-t. De ehhez is kell őrlő és  ahogy a profi gép esetében itt is felmerül az idő faktor. Magyarán a kávé elkészítéséhez szükséges idő. Aminek híján vagyunk például egy rohanós reggelen.

Ezzel pedig el is érkeztünk oda, hogy miért is tud a kapszula forradalmat kirobbantani a specialty kávét kedvelők körében is. Az érvek a következők:

  1. Egyszerűen finom. Kicsit bővebben kifejtve példaként hozhatjuk az egyik legnagyobb angol márka, a Colonna „Rare” sorozatát. Itt például rendszeresen jelennek meg elképesztően fincsi Gesha-k , ami példa nélkül áll a piacon. De az April új komposztálható sorozatában is komoly single origin tételek vannak.
  2. Gyorsan elkészül. A kapszulás kávék elkészítési ideje rendkívül rövid. Ez a tény pedig akkor sem változik, ha nem a szupermarketek polcairól választasz egy kesernyés blend-et, hanem mondjuk a Caffenation szuper finom virágos blendjeit választod.
  3. Nincs pazarlás. Mindenki ismeri azt a kellemetlen érzést, amikor hazavisszük a kedvenc márkánk friss pörkölését és 20-50g-ot azonnal elpazarolunk a helyes őrlési és egyéb beállítások megtalálására. Ez itt nincs. A gyártók úgy állítják be őrlemény szemcseméretét és súlyát a kapszulákban, hogy mindig ugyanazt a kellemes végeredményt kapjuk.
  4. Változatosság azonnal. Te az Etióp ízekkel kelnél fel, a párod pedig egy finom Bányai-val? Semmi gond, ezt bármikor megoldhatod.

A fentiek fényében jól látszik, hogy számos érv szól a kapszula mellett. A legnagyobb ellenérvre pedig, ami a környezet szennyezése és terhelése a gyártók egyre komolyabb válaszokat adnak. A kínálatban elkezdtek dominálni a komposztálható műanyagok, ami jó hír lehet azoknak is, akik ilyen érvek miatt tekintettek el(jogosan) a kapszulák használatától.

Összefoglalva: A kapszulás forradalom már a kis szériás mikro pörkölők világát is elérte. Ez persze nem jelenti a kávézók „halálát” , de mindenképpen színesíti a kávé világát.

 

Halász Ferenc